Πώς προστατεύει ένας οργανισμός τους εργαζόμενους από burnout; | WOMEN LEADERS

Ποιος είναι ο ορισμός του burnout;

Το burnout δεν είναι απλά κούραση, αλλά ένα σύνδρομο που αναπτύσσεται μετά από μακροχρόνια έκθεση σε έντονο εργασιακό στρες, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διακρίνεται από τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: 1) αίσθηση εξάντλησης και έντονης κόπωσης, 2) αρνητισμό, κυνισμό και συναισθηματική απομάκρυνση από τη δουλειά, και 3) μειωμένη επαγγελματική απόδοση.

Τι μπορεί να κάνει ένας οργανισμός για να προστατεύσει τους εργαζόμενους από το burnout;

Το 2017 στη Γαλλία ψηφίστηκε νόμος που θεσπίζει το “δικαίωμα στην αποσύνδεση”  των εργαζομένων, απαγορεύοντας την ανταλλαγή email μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα. Μπορούμε όμως να βασιζόμαστε στην νομοθεσία να κάνει αυτές τις αλλαγές;

Ανθρωποκεντρική κουλτούρα

Χρειάζεται η δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής κουλτούρας με περισσότερη ενσυναίσθηση που προάγει την υγεία και την ευεξία, με σεβασμό στον προσωπικό χρόνο, ευέλικτα ωράρια εργασίας, ρεαλιστικούς στόχους, διαχειρίσιμο όγκο δουλειάς και αναγνώριση της ανάγκης για παύση και ξεκούραση.

Εμπιστοσύνη & ανοιχτότητα

Είναι επίσης σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη και ανοιχτότητα, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους και να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να φοβούνται ότι θα στιγματιστούν. Αυτό χτίζεται με καμπάνιες εσωτερικής επικοινωνίας, συχνές ευκαιρίες για ανοιχτή συζήτηση με τη διοίκηση αλλά και εκπαίδευση σε δεξιότητες ενσυναίσθησης.

Εκπαίδευση ψυχικής υγείας

Χρειάζεται εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν εγκαίρως τα σημάδια δυσφορίας στις ομάδες τους και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες υποστήριξης με σεβασμό και διακριτικότητα. Οι αλλαγές στις συμπεριφορά, τη διάθεση και την απόδοση μπορεί να είναι ένδειξη burnout, και ένας manager που έχει συχνή επαφή με τον εργαζόμενο μπορεί να τις εντοπίσει εγκαίρως και να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Επένδυση στην ψυχική υγεία και το wellbeing των εργαζομένων

Τέλος, η ουσιαστική επένδυση στην υγεία και το wellbeing των εργαζομένων αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στην πρόληψη του burnout. Δεν αρκούν μόνο επιφανειακές λύσεις.

Χρειάζονται συνδυαστικά και ολιστικά προγράμματα που καλύπτουν την σωματική υγεία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, περιλαμβάνοντας την άθληση, τη διατροφή, πρακτικές που αναπτύσσουν επίγνωση και βοηθούν στην διαχείριση άγχους όπως το mindfulness, και σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοφροντίδας.

Για εξασφαλιστεί η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα, είναι σημαντικό αυτά να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, κάτι που μπορεί να εντοπιστεί μέσα από εσωτερικές έρευνες.

Ειδικά τώρα, μετά την πανδημία, είναι η ώρα για να χτίσουμε ένα πιο ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον, με περισσότερη ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη μόνιμη στήλη Wellbeing at Work του νέου κλαδικού περιοδικού για την έμφυλη ισότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση, Women Leaders, τον Ιούνιο 2022 .